Istoric

Prezentări

Cu Sfântul Ioan Casian te întâlneşti la capete opuse de lume: la Marsilia, unde i se află racla cu moaşte, şi în Dobrogea, locul naşterii sale, unde astăzi se înalţă o mănăstire ce-i poartă numele. Francezii îl consideră pe Ioan Casian primul lor sfânt şi primul călugăr din Galia romană. Se roagă la racla lui şi îi rostesc numele cu adâncă emoţie.Noi, românii, abia de aflăm că cel care a pus bazele monahismului apusean e de neam daco roman, că locul naşterii şi copilăriei sale se află nu departe de peştera şi de satul care îi poartă numele: Casieni Golgota.

Peștera Sfântului

Dobrogea e plină de istorie. De pe platoul Casienilor cuprinzi toată pustia Sciţiei Minor, până la Cheile Dobrogei sau la străvechea cetate Histria. Amintirea Sfântului e pretutindeni. Dealul şi pădurea de stejari pitici îi poartă numele, ca şi valea dimpreună cu stâncile ce o străjuiesc. Totul aparţine neamului Casienilor: locurile de păşune, iarbă şi potecile, satul de peste râul Casimcea, din care acum nu a mai rămas decât un pâlc de trei case - un sat cândva de ţărani nobili, mândri de obârşia şi libertatea lor.

Stareţ Protosinghel Iustin Petre

Rugăciunea şi ajutorul Sfântului acoperă mănăstirea că un clopot protector. Părintele Iustin Petre e convins de acest lucru şi nu încetează să se uimească. La 26 de ani, e printre cei mai tineri stăreţi din ţară. Doi ani îl despart de frumoasă perioada de studenţie de la Cluj dar, în realitate, de atunci pare să fi trecut o viaţă de om. Ochii lui albaştri, păstrând încă brumă de oboseală a slujbei de noapte, cercetează un punct imprecis, pierdut în depărtarea ferestrei. De loc e din Bucovina, provenind dintr-o familie de ţărani credincioşi.

O evocare a părintelui Iustin Pârvu

Părintele Iustin Pârvu este naşul meu de călugărie şi m-a numit la tunderea în monahism tot Iustin – Iustin cel Tânăr. Sunt unul dintre sutele de ucenici monahi ai părintelui, maici şi călugări, care au fiecare povestea lui despre Bătrânul. Cred că cel mai potrivit ar fi să vă povestesc în ce fel şi-a pus părintele amprenta de pedagog iscusit asupra sufletului meu.

O icoană de lumină: părintele Arsenie, îngerul lui Dumnezeu

Cuvântul despre părintele Arsenie Papacioc se cuvine să-l încep evocând o mărturie chiar de la locul lui de mucenicie: cruntă temniţa Aiudului. Ne-a relatat recent un fost deţinut (d-l Cuşa) că, în 1964, la eliberare, în timp ce părintele Arsenie ieşea pe poarta închisorii, unul din cei doi paznici postaţi acolo (şi îngrijaţi că pleacă deţinuţii, iar ei rămân fără „loc de muncă”) a exclamat: „Uite, pleacă şi sfântul închisorii!” Acest cuvânt e un blazon de nobleţe mărturisitoare.

Sfântul Ioan Casian

De-a lungul timpului, mănăstirea a fost un loc de refugiu și sprijin spiritual pentru comunitate, un centru de învățătură și rugăciune.

Adresa

Comuna Târguşor - Jud. Constanta

Stareţ Protosinghel Iustin Petre

Mănăstirea